3.12 Samen is niet alleen

Je beste vriendschappen zijn ooit begonnen omdat een van de twee vriendelijk gedag zei en begon met praten. Met vrienden kan je veel delen. ‘Samen is niet alleen’ is een uitspraak uit de film All Stars, wat naar mijn idee de kern van vriendschap is.

Een mens kan zich namelijk ook heel alleen voelen. Antonie Kamerling, die in de film All Stars speelt, heeft in 2010 zelfmoord gepleegd. Ik durf er wel voor uit te komen dat dit me echt van mijn stuk bracht. Maar daarover praten vond ik zelfs op mijn dertigste nog lastig. De kleine blonde jongen was dood. Eerst snapte ik dit niet en vond ik het egoïstisch. Hoe kan je zo iets doen? Leuke vrouw, twee kinderen, zag er goed uit en naar mijn idee een goede baan. Wat wil je nog meer?

Jaren later tijdens mijn depressie besefte ik me pas dat het kan: met al dat moois om je heen toch besluiten om die weg te kiezen. Want als je een depressie hebt, heb je pijn, veel pijn en zie je soms maar één uitweg. Nu ik en vele anderen er weer bovenop zijn gekomen is het ook bewezen dat je met hulp van anderen heel ver kan komen.